Voorkomende vragen tijdens het werken met Kraanwerk

Hoe sluit je een badkraan aan?

Sluit de water toevoer af. Vaak zitten er bouwstoppen op de muuraansluiting op de waterleidingen. De bouwstoppen zijn ter bescherming aangebracht door bouwvakkers bij het aanleggen van de leidingen. Deze kunnen eraf. Meet de afstand tussen de tegels en de muuraansluiting. Dit is om te bepalen hoe groot de kraanvelrengingen nodig zijn. Houd rekening met de rozetten (afdekplaatjes) de tegeldikte en evt voegranden.

Kraanverlengingen moeten worden afgedicht met afdichtingshennep. TIP: Maak de schroefdraad even ruw met een staalborstel bijvoorbeeld. Dan blijft het beter zitten. Hier breng je wat afdichtpasta aan.

Draai de kraanverlengingen zodat ze goed passen. Een ventielsleutel kan handig zijn om ze goed te monteren. Mochten ze niet diep genoeg de muur in gaan, dan zit er waarschijnlijk wat te veel hennep op de schroefdraad. Corrigeer dit en herhaal de poging. 

S-aansluitingen zijn nodig om de kraan te laten passen om het leidingwerk. Bijvoorbeeld wanneer de kraanverlengingen niet helemaal recht zijn of dat het gewoon een mooie brede kraan is. Gebruik opnieuw afdichtingsdraad en een beetje pasta. Eerste even opruwen kan handig zijn. Gebruik bij montage een moersleutel. Eerst even goed meten want terugdraaien is vaak lastig.

Na het uitlijnen van de kraan kun je de rozetten monteren. Dit zijn de afdekplaatjes.

Plaats rubberen afdichtringen in de kraanaansluiting. Draai de wartelmoeren op de kraan eerst aan met de hand en later met een kraantang van plastic. Let op beschadigingen. Het kan eventueel ook met een gewone waterpomp tang met een stuk stof of doek er tussen.

Eventueel nog de douchslang erop draaien en klaar is Klara.

Hoe monteer ik een badkraan?

Het is geen raketwetenschap maar zodra er iets misgaat kan het lastig zijn om schadevrij verder te gaan. Persoonlijk ben ik er voorstander van om een professionele installateur in te schakelen. Het porselein van een badkuip is zo goed als onmogelijk te repareren. Verkeerde leidingwerk achter een voorzet muurtje of gipswand, kan voor forse schade zorgen. Vaak komt het pas (te) laat aan het licht omdat de aansluitingen aan het zich zijn onttrokken.

Voorbeeld van aangelegd verzonken leidingwerk. In dit stadium is nog beter uit te passen hoe de kraan straks komt te staan.

Door zelf een badkraan te kopen kunt u zich zorgeloos focussen op het design. Een vakman kan het leidingwerk passend maken aan het kraanwerk.

Wat is een badkraan met omstel?

Een omstel is eigenlijk een om schakel stel. Vaak zien we dit bij douchekranen en badkranen met een losse handdouche of douchekop. Ook een watervalkraan heeft vaak een omstel naar een handdouche of douchekop. Het omstel zorgt ervoor dat je meerdere kranen kunt bedienen die aangesloten zijn om dezelfde waterleiding. Dus een badkraan waarmee je khet  bad kan laten vol lopen maar je daarna kan afspoelen met een handdouche… zo een kraan heeft dus een omstel.

Kraan met omstel

Badkraan zonder omstel

Welke wastafelkraan kiezen?

Over smaak valt misschien meer te twisten dan over het model kraan dat je kiest.

Laten we eerst eens goed kijken waar de kraan moet komen. Heb je een wastafel of een waskom los op een meubel? Vaak zijn de badkamermeubels van hout of spaanplaat. Dit biedt veel kansen want je bent vrijer om te bepalen waar de kraan komt dan een vaste wastafel met een geboord kraangat. Je kunt een kraan recht boven de waskom of wastafel monteren maar steeds vaker zien

we asymmetrische plaatsing. Dan staat de kraan rechts of links naast de waskom.

De Prisma designkraan; hoog model geschikt voor een vrijstaande fontein of waskom.

https://www.kranigkraanwerk.nl/products/prisma-warm-koud-water-kraan

Bij een losse waskom is het verstandig om goed te meten hoe hoog de kraan minimaal moet zijn. Maar ook hoe hoog je het handig of mooi vind. De meeste kranen van Kranig Kraanwerk kun je kiezen uit een laag model of hoog model.

De Prisma designkraan: Wastafelmodel. https://www.kranigkraanwerk.nl/products/gappo-basin-faucets-black-bathroom-faucet-water-taps-deck-mounted-basin-sink-faucet-taps-mixers-armatur

Mocht je ervoor kiezen om je huidige wastafel te upgraden door het plaatsen van een nieuwe kraan? Dan heb je nog steeds veel vrijheden. Pak een liniaal of meetlint en bekijk hoeveel vrije ruimte je erboven hebt. Kijk even goed hoe de hendel van je nieuwe kraan werkt. Gaat die op zij of omhoog? Niets is zo vervelend dat je droom kraan tegen het legplankje onder de spiegel stuit. 

Hoe sluit ik een wastafelkraan aan?

Sluit de water toevoer. Vaak zit er een grote blauwe hendel in een meterkast. Zet de kraan open om het aanwezige water te laten afvloeien en de druk van het systeem te halen.

Koppel de waterleidingen los. Een warmwater en een voor koudwater. Bij een kraan van Kranig Kraanwerk worden bij een wastafelkraan altijd hagelnieuwe metaal gevlochten flexi leidingen meegeleverd. Wel zo fris.

Nu kun je de bevestigingschroef ook wel hoofdschroef genoemd, aan de onderzijde van de kraan losdraaien. Je kan dit proberen met een waterpomptang maar er bestaan handigere tools voor.

Gootsteensleutel voor diepe spoelbakken of krappe ruimtes https://www.kranigkraanwerk.nl/products/zelf-kranig-doen-gootsteen-sleutel-zodat-je-er-goed-bij-kunt

Loodgieters griptang

https://www.kranigkraanwerk.nl/products/zelf-kranig-doen-loodgieters-griptang-voor-kleine-ruimtes

Gootsteen sleutel of griptang bieden vaak tuikomst. Ook een pijp spanner kan uitkomst bieden. Bel gerust met Kranig voor advies!

 

Wat is de beste keukenkraan ?   

De beste keukenkraan vind u bij Kranig Kraanwerk. Uiteraard klinkt dat een keurmeester over zijn eigen vlees zoals een slager zou doen. De keukenkraan die het beste past bij u als persoon maar ook bij de styling van de keuken. Zwart zie je steeds vaker terugkomen maar ook geborsteld staal RVS look heeft inmiddels een vast plek veroverd.

Sensor gestuurde kranen nemen toe in populariteit. Niet iedereen hoeft dan aan de bedieningshendel te zitten en dat is uiteindelijk hygiënischer.

Deze kraan gaat lekker snel aan of uit. Zonder telkens de hendel te bedienen heeft u direct water vanuit de stand van uw voorkeur. https://www.kranigkraanwerk.nl/products/keuken-design-mengkraan-sensor-uittrek-slang-soraya

Nieuw in Nederland. De Belgen gebruiken ze al vaker..

3 weg kranen komen nog niet veel voor in Nederland en België terwijl die juist extra gebruikersgemak bieden. Zeker wanneer u graag kookt en snel wil kunnen wisselen tussen warm en koud water. Naast de gebruikelijke uitstroommond waar u gemengd water door krijgt, is er een 2e maar iets kleinere uitstroommonding die uitsluitend en alleen is aangesloten op de koudwaterleiding. Super gemakkelijk bijvoorbeeld om snel iets afgieten met koud water maar daarna snel wisselen naar warm om een gebruikte pan snel uit te spoelen.  Ook kinderen zullen zich steeds minder vergissen in koud of warm water. Wanneer je erbij stil staan merk dat het zo een drieweg kraan wel vedraaid handig is. Zeker die met een flexibele uitstroommonding!

3 weg kraan met flexibele slang. Ideaal om snel een grote pan uit te spoelen.

https://www.kranigkraanwerk.nl/products/keuken-design-mengkraan-flexibele-slang-boxing-overhead

 

Hoe vervang ik een keukenkraan ? 

Hoe sluit je een keukenkraan aan ?

Hoe zet je een keukenkraan vast ? 

Het makkelijkste is om een gootsteensleutel te gebruiken

Gootsteensleutel voor diepe spoelbakken of krappe ruimtes https://www.kranigkraanwerk.nl/products/zelf-kranig-doen-gootsteen-sleutel-zodat-je-er-goed-bij-kunt

Loodgieters griptang

https://www.kranigkraanwerk.nl/products/zelf-kranig-doen-loodgieters-griptang-voor-kleine-ruimtes 

Hoe lang gaat een douchekraan mee ?

Volledig afhankelijk van hoer je ermee omgaat. Er staan nauwelijks normering voor de levensduur. Na een jaar of 15 kan er sprake zijn van kalkophopingen in bepaalde delen van de kraan. Al is dit mede afhankelijk van de vorm van de kraan maar zeker ook van het gebied waar de woning staat. Vanzelfsprekend zal verkalking eerder optreden in een hardwater gebied dan een zachtwater gebied.

Welke douchekraan kopen ?       

Wat spreekt je aan en wat is er technisch mogelijk In feite is alles technisch mogelijk maar de vraag is vaak of het realistisch haalbaar is en of daar budget voor is. Het komt wel eens voor dan mensen heel graag verzonken leiding werk willen hebben met daarbij een inbouw badkraan zoals te zien hieronder als voorbeeld.

https://www.kranigkraanwerk.nl/products/design-ligbadkraan-met-handdouche-wand-montage-rotary-linings-mat-zwart

Soms blijkt, in bijvoorbeeld jaren 30 woningen, dat de muur daarvoor niet of minder geschikt is. Als de muur te dun of te broos is zijn er wel degelijk beperkingen. Dit zou op te lossen zijn door een steunmuurtje of een koof te bouwen van bijvoorbeeld gips of gasbeton bouwblokken. Dit is nogal een klus en het kost ook ruimte want netto wordt de beschikbare ruimte echt kleiner. Daarnaast bestaat er kans dat wanneer je het bad opschuift, ook de afvoer aangepast moet worden. De beste oplossing zou zijn om een nieuwe muur te plaatsen. Maar dat is nogal ingrijpend. Een opbouw badkraan zou dan een voor de hand liggende keuze zijn. Zoals te zien hieronder als voorbeeld.

https://www.kranigkraanwerk.nl/products/design-ligbadkraan-met-handdouche-wand-montage-uit-de-plaat-met-apparaat-chroom

Wat is een plafondkraan ?   

Dit is een kraan die zo goed als mogelijk volledig verwerkt is in muur en plafond. Te denken valt aan de reeds bekende watervaldouche. Maar wanneer je een echt exclusieve kraan wil kopen, is dit een prachtige keuze:

https://www.kranigkraanwerk.nl/products/badkamer-design-hangende-kraan-verticale-of-horizontale-bediening-long-drop-type-d

Wat is een goede plafondkraan ? 

Die van Kranig Kraanwerk is een betrouwbare keuze. De belangrijkste factor is wel de vakman die zorgt voor de installatie. Er komt tenslotte aardig wat gewicht aan het plafond te hangen dus de bevestiging maar ook de voorbereiding hierop dient grondig te zijn.

Kan een plafondkraan in ieder plafond ? 

Dit is afhankelijk van het soort plafond dat u heeft en het eventueel reeds aanwezige leidingwerk. In veel woningen zal er gevreesd moeten worden in het plafond. Dat is een zware klus. In een oudere woning met houten plafond, kan het raadzaam zijn een verlaagd plafond aan te brengen. Ook bij moderne woningen wordt hier vaak voor gekozen omdat het veel kansen biedt voor het aanbrengen van verlichting.

Wat kost een plafondkraan?

Bij kranig kraanwerk kunt u al kiezen voor een kraan vanaf € 495,- incl BTW.Dit is inclusief het op maat maken van het buizenwerk en verzendkosten.